Is Data de oplossing voor grote maatschappelijke uitdagingen?

Op 20 september 2017 kwam de adviesraad voor het Beyond Data Congres bij elkaar op de crime scene: Hotel van der Valk in Eindhoven. Een grote groep van slimme denkers en betrokken data believers. Of ze nu uit de business kwamen, de overheid of de kennisinstellingen: iedereen heeft iets met data. Mooier nog: iedereen daar aanwezig wil van het event 2018 een groot succes maken.

Beyond Data Event 2018: mix tussen verbazingwekkende verhalen en praktische voorbeelden

We namen de resultaten van vorig jaar door, onderstreepten alles wat nog beter zou kunnen en moeten. En daarna gingen we aan de slag: hoe zou het programma kunnen inspireren, ruimte laten om te netwerken en de bezoekers met een koffer vol lessons learned naar huis laten gaan? Het moet een mix gaan worden tussen verbazingwekkende verhalen (moonshots) en praktische (met je voeten in de klei) voorbeelden. Volgens mij zijn we daar met zijn allen wel uitgekomen, meer dan dat zelfs door in te schieten op de allerbelangrijkste vraag: hoe kan Data zorgen voor doorbraken op tal van grote maatschappelijke uitdagingen. Kunnen we met behulp van data een einde maken aan armoede op de wereld? Kan Data voor minder verkeersdoden zorgen, wat zeg ik: kunnen we gewoon het aantal slachtoffers op 0 zetten? Kijk eens naar het voorbeeld in New York met hun Vision Zero
Dezelfde vraag stellen we bijvoorbeeld over criminaliteit, welke hulpmiddelen en tools zijn er vanuit de data kant om de politie en overheid te helpen om sneller en eerder de dieven op te sporen, het liefste nog voordat ze over de scheef gaan.

Het Event krijgt wel een belangrijke randvoorwaarden:

Een belangrijke randvoorwaarden gaven we wel mee aan dit congres: hoe kunnen we als overheden bewaken dat aan de ene kant het gebruik van data op geen enkele manier de autonomie van de inwoners schaadt en aan de andere kant ruimte laat voor onze bedrijven om te innoveren, om de kansen te pakken om met data tot nieuwe verdienmodellen te komen. Zitten we nu met zijn allen in deze spagaat of valt het eigenlijk wel mee en helpen afspraken met elkaar om de juiste stappen te zetten?
Deze week werden we opgeschrikt door het droevige bericht dat Burgemeester van der Laan zijn taken heeft neergelegd. Hij moet denken aan zijn eigen gezondheid. Zijn woorden: “zorg goed voor elkaar” raken ons allen en ook dit congres. Hoe kan data ons helpen om goed voor elkaar te zorgen op alle domeinen waarin we elkaar als stad tegenkomen?

Beyond Data Event 2018

Blijf op de hoogte van alle Beyond Data ontwikkelingen.
Bezoek de website, reserveer vrijblijvend uw plaats of schrijf u direct in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beyond Data Event website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023