“Laat de toepassing van open data maar aan de markt over!”

Milo van der Linden 200x200Milo van der Linden werkt als Code Fellow bij de gemeente Eindhoven. “Met drie ICT’ers zoek ik binnen de systemen en procedures van de gemeente naar manieren om het leven van de burgers aangenamer of makkelijker te maken. Open data kunnen daar een heel belangrijke rol in spelen.”
“We onderzoeken wat de meest gezonde wijk in de stad is. Wij vergelijken de hoeveelheid groen en  asfalt. En dat combineren we met openbare data van de Runkeeper app bijvoorbeeld. En zo is er nog veel meer informatie. Knoop die slim aan elkaar en je kunt aantonen welke wijk het gezondste is – zonder dat een ambtenaar daar veel werk aan heeft.”
“Een ander mooi voorbeeld zag ik in Amsterdam. Daar hebben ze – op huizenblokniveau, om privacyproblemen te voorkomen – in kaart gebracht wat de waarde van woonruimte is. Zo zie je in een oogopslag wat de dure wijken zijn, en wat de goedkopere. Dat is heel waardevolle informatie voor toekomstige bewoners, en het bedrijfsleven. Maar ook voor gemeentelijke diensten.”

Hoe belangrijk is open data voor Eindhoven?

“Ik hoor in veel overleggen en vergaderingen dat het hoog op de agenda van de gemeente staat. Maar veel ambtenaren vinden het moeilijk te bepalen wat er mee moet gebeuren. Ze missen speelruimte, vertrouwen en juridische kaders. Ze stuiten op de vraag of informatie wel vrijgegeven mag worden. Dat is jammer, want angst maakt het lastig om iets te proberen. Ik zou het mooi vinden als de gemeente hierin wat ondernemender zou worden.”

Wat zou de gemeente dan allemaal met die data moeten doen?

“Een gemeente hoeft niet meer te doen dan de data beschikbaar stellen. En dan springt er wel een slimme ondernemer tussen die deze data helpt interpreteren. Ik zie nu nog te vaak dat niet een ondernemer, maar de gemeente de informatie vertaalt. Dat moet je helemaal niet zelf willen doen. Slimmer is om het product te laten ontwikkelen door ondernemers. Daarmee is belastinggeld te besparen.”

Hoe gaat het dan elders?

“In Amerika is een stad waar de bushaltes zijn voorzien van led-borden die vertellen hoe lang de bus nog onderweg is, en hoe de verkeersomstandigheden zijn. De led-borden worden gevoed met informatie vanuit de gemeente. Zo weten reizigers altijd hoe lang ze nog moeten wachten. De vertaalslag, van data naar een relevant brokje informatie, is door een marktpartij gedaan. Dat scheelt de overheid kosten, en de andere partij verdient naarmate hij voorziet in een behoefte. In Nederland wil de overheid daar vaak in regisseren, en dat is niet altijd nodig.”

Wat is uw belangrijkste boodschap aan de bezoekers van de conferentie?

“Open data beschikbaar stellen is veel minder eng, en minder bewerkelijk dan veel overheden denken. Natuurlijk – als er privacy in het geding is ga je extra zorgvuldig te werk. Maar in veel gevallen is daar geen sprake van. Dan kan de overheid een fantastische bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe informatie over een stad of omgeving, simpelweg door burgers te laten grasduinen in de beschikbare informatie. Niet te lang nadenken over een standaard, maar gewoon beginnen. En dan merk je wel waar je komt. Laat die burger, of ondernemer, maar kiezen hoe hij de informatie wil gebruiken!”

Hoe kan de gemeente daar op besparen?

“Denk aan de WOZ waarde. Die wordt geheimgehouden, en ligt bij veel mensen gevoelig. Veel kleine ondernemingen springen daar op in en maken het makkelijk om bezwaar te maken. Met een druk op de knop dwingen burgers de gemeente in een procedure die duizenden euro’s kost. Krijgt de burger gelijk, dan daarmee bespaart hij misschien een paar tientjes. Zou het niet mooi zijn als er wat minder geheimzinnigheid over die WOZ-waarde zou bestaan?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beyond Data Event website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024